Skvělé koblihy bez oleje připravené v troubě recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
280-300 ml mléka
70 g kr. cukru
2 žloutky
50 g másla
½ lžičky soli
Džem podle chuti nebo povidla
Rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Kroky:

  1. Na náplň:

    • Džem podle chuti nebo povidla

    Na potření:

    • Rozpuštěné máslo

    Na posypání:

    • moučkový cukr
    1. ½ mléka zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Počkáme než vyjde kvásek.
    2. Do samostatné misky nasypeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, mléko a kvásek. Promícháme a vypracujeme hladké, vláčné těsto.
    3. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Potom těsto přemístíme, opět přikryjeme a necháme ještě přibližně půl hodinku – až hodinku kynout.
    4. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na plát silný asi 2 cm. Z těsta pomocí poháru vykrajujeme kruhy, které přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
    5. Do každého kousku uděláme menší jamku – můžeme na to použít vařečku nebo lžičku.
    6. Přikryjeme utěrkou a než se zahřeje trouba, necháme ještě kynout (přibližně 20 minut).
    7. Pečeme při teplotě 190 stupňů než povrch koblížků není zlatavý.
    8. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a do otvoru dáme marmeládu. Nakonec posypeme práškovým cukrem.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]