Pokud si rádi pochutnáváte na teplých koblihách, které si můžete připravit doma, tento recept je přesně pro vás! Už žádné kupování koblih, které ne vždy napustí dostatek náplně – teď si je napustíte dle libosti a podle chuti každého člena rodiny. Tohle je ideální recept na domácí koblihy, které jsou navíc cenově dostupnější a chutnější než ty z obchodu.
Ingredience:
250 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček droždí
60 ml horké vody
700 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
3 vejce
špetka soli
Džem nebo Nutella na naplnění
Práškový cukr na posypání
Kroky:
- V míse smíchejte vlažné mléko, vodu, cukr a droždí. Nechte směs stát 10 minut.
- Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mouku a zpracujte hladké těsto.
- Zakryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě vykynout.
- Po vykynutí těsto vyválejte na cca 3 mm tlusté a vykrojte kolečka pomocí sklenice o průměru 8-10 cm.
- Na každé kolečko dejte lžíci džemu nebo Nutelly.
- Přikryjte dalším kolečkem a okraje důkladně přitlačte k sobě, aby se spojily.
- Všechny koblihy přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 35 minut kynout.
- Poté pečte v předehřáté troubě na 170°C do zlatova (cca 15-20 minut).
- Koblihy můžete smažit i v oleji, ale pečení je zdravější alternativou.
- Po upečení potřete koblihy rozpuštěným máslem.
- Nechte je vychladnout a poté posypte práškovým cukrem.
Poznámka:
Celková doba přípravy: přibližně 2 hodiny (včetně kynutí)
Počet porcí: 12-15 koblih
Dobrú chuť!