Ingredience:
300 g švestek
350 g brambor
125 g hrubé mouky
špetka soli
1 vejce
hrubá mouka na podsypání
mletý mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Kroky:
- Švestky umyjte a vypeckujte.
- Brambory uvařte ve slupce, ještě horké oloupejte a prolisujte do mísy.
- Přidejte hrubou mouku, sůl, vejce a dobře vypracujte tužší těsto.
- Z těsta odkrajujte malé kousky, které na pomoučněném vále (nebo talířku) zploštěte, vložte švestku a zabalte.
- Knedlíky zavařte do většího množství vody se špetkou soli a vařte asi 7 minut.
- Uvařené knedlíky dejte na připravené talíře, posypte cukrem, mákem a přelijte rozpuštěným máslem.
- Místo máku můžete použít nastrouhaný perník nebo skořici a ozdobit kysanou smetanou nebo šlehačkou.