Slaný moravský podplameník, 100 let starý recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
150 ml teplého mléka
1 lžičku kr cukru
1 lžičku soli
1 vejce
3 lžíce oleje
½ kostky čerstvého droždí
2 brambory
350 g zakysané smetany
200 g slaniny
2 červené cibule

Kroky:

  1.  

    Na vrch:

    • 350 g zakysané smetany
    • ,200 g slaniny
    • ,2 červené cibule
    1. V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.
    2. Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.
    3. Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.
    4. Necháme nakynout.
    5. Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
    6. Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).
    7. Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.
    8. Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.
    9. Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]