Ingredience:
500 g hladké mouky
150 ml teplého mléka
1 lžičku kr cukru
1 lžičku soli
1 vejce
3 lžíce oleje
½ kostky čerstvého droždí
2 brambory
350 g zakysané smetany
200 g slaniny
2 červené cibule
Kroky:
Na vrch:
- 350 g zakysané smetany
- ,200 g slaniny
- ,2 červené cibule
- V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.
- Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.
- Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.
- Necháme nakynout.
- Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
- Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).
- Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.
- Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.
- Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.