Ingredience:
500 g hladké mouky
½ bal. kypřícího prášku
200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
2 vejce
2 lžíce olctu
špetku soli
Tvaroh a rozinky
Strouhanka
strouhaná jablka a skořice
Mák
zavařené třešně a moučkový cukr
Máslo a trochu rumu
Kroky:
Na náplň:
- Tvaroh a rozinky
- Strouhanka, strouhaná jablka a skořice
- Mák, zavařené třešně a moučkový cukr
Na potření:
- Máslo a trochu rumu
- Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme jednotné těsto – těsto by nemělo být příliš tekuté ani příliš tuhé, podle potřeby přidáváme mléko nebo mouku.
- Necháme odležet 30 minut, rozdělíme na 3 části a následně rozválíme každou část na plát.
- První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a navrstvíme na něj nastrouhaná jablka.
- Na druhou navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem a na třetí mák s cukrem a třešněmi.
- Zavineme – klasicky nebo nakrájíme na proužky a ty střídavě překládáme přes náplň.
- Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme při teplotě 200 stupňů asi půl hodinu.
- Po vyjmutí z trouby, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.