Šlehačkové těsto na ten nejlepší domácí štrúdl, úžasně jemné, lahodné a dobře se s ním pracuje, recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
½ bal. kypřícího prášku
200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
2 vejce
2 lžíce olctu
špetku soli
Tvaroh a rozinky
Strouhanka
strouhaná jablka a skořice
Mák
zavařené třešně a moučkový cukr
Máslo a trochu rumu

Kroky:

  1. Na náplň:

    • Tvaroh a rozinky
    • Strouhanka, strouhaná jablka a skořice
    • Mák, zavařené třešně a moučkový cukr

    Na potření:

    • Máslo a trochu rumu
    1. Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme jednotné těsto – těsto by nemělo být příliš tekuté ani příliš tuhé, podle potřeby přidáváme mléko nebo mouku.
    2. Necháme odležet 30 minut, rozdělíme na 3 části a následně rozválíme každou část na plát.
    3. První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a navrstvíme na něj nastrouhaná jablka.
    4. Na druhou navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem a na třetí mák s cukrem a třešněmi.
    5. Zavineme – klasicky nebo nakrájíme na proužky a ty střídavě překládáme přes náplň.
    6. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do vyhřáté trouby.
    7. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi půl hodinu.
    8. Po vyjmutí z trouby, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]