Naučte se připravovat smetanové pudinkové rohlíčky, které vás okouzlí svou chutí. Legenda říká, že tento recept pekly kuchařky sedmihradského velmože Františka II. Rákócziho. Ať už je pravda jakákoli, tyto rohlíčky jsou tak lahodné, že si je zamilujete!
Ingredience:
Na těsto:
5 dl mléka
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 žloutky
1 kostka droždí
1 kg polohrubé mouky
Trochu citrónové kůry (podle chuti)
1 čajová lžička soli
Na krém:
2 balíčky smetanového pudinku
6 polévkových lžic cukru
240 ml mléka
Na potření:
2 žloutky
Kroky:
- 1. Příprava těsta: Na ohni zahřejte mléko, přidejte máslo, cukr a vanilkový cukr. Míchejte, dokud se vše nerozpustí a mléko nezačne být teplé. Odstavte a nechte vlažné. Do mléka přidejte žloutky a rozdrobené droždí. Dobře zamíchejte a nechte chvíli odstát.
- 2. Vypracování těsta: V míse prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zalijte připraveným mlékem a vypracujte těsto. Nechte ho důkladně vykynout.
- 3. Příprava smetanového pudinku: Připravte smetanový pudink podle návodu s mlékem a cukrem, vařte, dokud nebude hustý. Nechte vychladnout.
- 4. Tvarování rohlíčků: Nakynuté těsto vyválejte na obdélník o rozměrech přibližně 25 × 35 cm. Nakrájejte na 16 čtverečků. Na jedné straně každého čtverečku proveďte zářezy po celé šířce. Do každého čtverečku dejte přiměřené množství pudinku a srolujte tak, aby zářezy tvořily vrch rohlíčku.
- 5. Pečení: Plech vyložte papírem na pečení a rohlíčky ukládejte vedle sebe. Rozmíchejte žloutky a potřete každý růžek svrchu. Nechte ještě 20 minut kynout na plechu.
- 6. Trouba: Troubu předehřejte na 150 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud rohlíčky nejsou zlatavé. Po upečení je posypte práškovým cukrem a podávejte ještě teplé.