Tento recept na ořechovo-žloutkové řezy se stal hitem internetu, a to nejen díky své lahodné chuti, ale i díky jednoduché přípravě. Spojení vláčného ořechového piškotu, krémové žloutkové vrstvy a bohaté ořechové nádivky s čokoládou dělá z tohoto dezertu naprosto neodolatelnou pochoutku.
Ingredience:
Piškot:
230 g másla
200 g mletých vlašských ořechů
130 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
220 g moučkového cukru
6 bílků
špetka soli
Žloutková vrstva:
6 žloutků
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkového extraktu
Ořechová nádivka:
100 ml mléka
200 g mletých ořechů
170 g moučkového cukru
150 g másla
200 g tmavé čokolády
Ořechy na posypání
Kroky:
- 1. Příprava těsta: Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevné pěny. Postupně přidávejte polovinu cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Druhou polovinu cukru vyšlehejte s máslem. Smíchejte mouku s ořechy a práškem do pečiva. K vyšlehanému máslu střídavě přidávejte sníh z bílků a moučnou směs, jemně vmíchejte pomocí vařečky.
- 2. Pečení piškotu: Připravené těsto rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem (velikost 31 x 38 cm). Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- 3. Příprava žloutkové vrstvy: Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr a vanilkový extrakt. Po 20 minutách pečení vyjměte koláč z trouby, přelijte ho žloutkovou polevou a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut při 180 °C, poté snižte teplotu na 130 °C a dopékejte 20 minut.
- 4. Ořechová nádivka: V hrnci přiveďte k varu mléko s cukrem. Přidejte máslo a čokoládu, míchejte, dokud se vše nerozpustí. Odstavte a vmíchejte mleté ořechy. Nádivku nechte mírně vychladnout a poté ji rozetřete na žloutkovou vrstvu.
- 5. Dokončení: Povrch koláče posypte mletými vlašskými ořechy. Nechte zákusek zatuhnout v lednici, ideálně několik hodin nebo přes noc.