Pokud hledáte vánoční cukroví, které zaujme nejen svou chutí, ale i originálním zpracováním, „Opilý Izidor“ je ta správná volba. Tento luxusní dezert s jemným kakaovým těstem, ořechovým krémem a čokoládovou polevou je opravdovou pochoutkou. Jeho příprava není složitá, ale výsledek je naprosto neodolatelný. Vyzkoušejte tento recept a okouzlete své blízké během svátků!
Ingredience:
Těsto:
70 g hladké mouky
2 a 1/2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
4 vejce
150 g másla
150 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
Krém I:
200 g moučkového cukru
120 g vlašských ořechů
150 ml rumu
Krém II:
180 g másla
120 g moučkového cukru
1 vejce
200 g čokolády na vaření
2 lžíce ztuženého tuku
Kroky:
- Příprava těsta: Prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V míse vyšlehejte máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimíchejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečení: Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-18 minut, dokud není upečené (zkontrolujte špejlí). Po upečení nechte těsto vychladnout.
- První vrstva krému: V míse smíchejte moučkový cukr s vlašskými ořechy a rumem. Hotovou směs namažte na vychladlou placku a dejte do chladu.
- Druhá vrstva krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejcem. Tento krém natřete na ořechovou vrstvu a opět dejte do chladu, aby zpevnil.
- Čokoládová poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým tukem. Nechte trochu zchladnout, poté nalijte na druhou vrstvu krému a rovnoměrně rozetřete.
- Dokončení: „Opilý Izidor“ nechte rozležet do druhého dne. Před podáváním ho nakrájejte na malé kostičky pomocí horkého nože, aby se krém nepoškodil.