Tohle je naše nejoblíbenější cukroví: Opilý Izidor. Neskutečná dobrota

Tomáš , 16. 12. 2024

Pokud hledáte vánoční cukroví, které zaujme nejen svou chutí, ale i originálním zpracováním, „Opilý Izidor“ je ta správná volba. Tento luxusní dezert s jemným kakaovým těstem, ořechovým krémem a čokoládovou polevou je opravdovou pochoutkou. Jeho příprava není složitá, ale výsledek je naprosto neodolatelný. Vyzkoušejte tento recept a okouzlete své blízké během svátků!

Ingredience:

Těsto:
70 g hladké mouky
2 a 1/2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
4 vejce
150 g másla
150 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
Krém I:
200 g moučkového cukru
120 g vlašských ořechů
150 ml rumu
Krém II:
180 g másla
120 g moučkového cukru
1 vejce
200 g čokolády na vaření
2 lžíce ztuženého tuku

Kroky:

  1. Příprava těsta: Prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V míse vyšlehejte máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimíchejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Pečení: Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-18 minut, dokud není upečené (zkontrolujte špejlí). Po upečení nechte těsto vychladnout.
  3. První vrstva krému: V míse smíchejte moučkový cukr s vlašskými ořechy a rumem. Hotovou směs namažte na vychladlou placku a dejte do chladu.
  4. Druhá vrstva krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejcem. Tento krém natřete na ořechovou vrstvu a opět dejte do chladu, aby zpevnil.
  5. Čokoládová poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým tukem. Nechte trochu zchladnout, poté nalijte na druhou vrstvu krému a rovnoměrně rozetřete.
  6. Dokončení: „Opilý Izidor“ nechte rozležet do druhého dne. Před podáváním ho nakrájejte na malé kostičky pomocí horkého nože, aby se krém nepoškodil.

Poznámka:

Tento dezert je ideální na sváteční stůl, protože spojuje výtečnou kombinaci kakaového těsta, vlašských ořechů, rumu a čokolády. Nechte tento „Opilý Izidor“ rozležet a užijte si ho ve všech jeho vynikajících vrstvách!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]