Pokud jste někdy navštívili Halič, možná jste měli to štěstí ochutnat jejich slavný slaný chléb plněný bramborami a slaninou. Tento tradiční pokrm je velmi jednoduchý na přípravu, a přesto se jeho chuť vyrovná těm nejlepším delikatesám. Tento recept na slaný chléb se slaninovo-bramborovou náplní je ideální pro jakoukoliv příležitost a zaručeně si ho zamilujete.
Ingredience:
Těsto:
650 g polohrubé mouky
30 g droždí
25 g krystalového cukru
40 ml slunečnicového oleje
15 g soli
300 ml vody (ohřáté na 40 °C)
Náplň:
500 g brambor
150 g loupané pohanky
200 g slaniny
2 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
5 g pepře
1 vejce (na potření)
Kroky:
- Těsto: 650 g polohrubé mouky 30 g droždí 25 g krystalového cukru 40 ml slunečnicového oleje 15 g soli 300 ml vody (ohřáté na 40 °C) Náplň: 500 g brambor 150 g loupané pohanky 200 g slaniny 2 cibule 2 stroužky česneku 1 mrkev 5 g pepře 1 vejce (na potření)
- Příprava náplně: Brambory oloupejte, omyjte a vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou, dokud nezměknou. V menším hrnci přiveďte 300 ml vody k varu a přidejte pohanku (v poměru 2:1 – voda ). Vařte pod pokličkou, dokud není pohanka měkká, a poté ji sceďte. Slaninu nakrájejte na kostky a smažte na pánvi, dokud se nerozpustí tuk a nezůstanou škvarky. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek ke slanině. Opékejte, dokud cibule nezíská zlatavou barvu. Brambory rozmačkejte na kaši, přidejte do ní pohanku a směs slaniny se zeleninou. Osolte a opepřete dle chuti.
- Příprava chleba: Vykynuté těsto vyválejte na čtverec o rozměrech 40×40 cm a tloušťce asi 1 cm. Nádivku rovnoměrně rozetřete na těsto, nechte asi 10 cm čisté okraje. Spojte rohy těsta k sobě do středu čtverce a těsto uzavřete. Předehřejte troubu na 180 °C. Chléb přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a pečte přibližně 40 minut, dokud není dozlatova upečený.