Univerzální těsto na koláčky z kyselé smetany, bez vajec recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

40 dkg hladké mouky
25 dkg Hery
15 dkg zakysané smetany (používám smetanu s co nejvyšším obsahem tuku, aby byla co nejvíce krémová)
5 dkg moučkového cukru
Dále:
vlašské ořechy, vanilkový a moučkový cukr dle potřeby
hladká mouka na posypávání

Kroky:

  1. Z prosáté mouky, Hery, cukru a smetany vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku ztuhnout.
  2. Před rozválení těsta necháme trochu povolit, jinak se vám nebude dát rozválet. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 3 mm a podle vkusu vykrajujeme tvary.
  3. Těsto můžeme posypat ořechy, cukrem, nebo po upečení lepit pomocí marmelády - jako když pracujeme s klasickým lineckého těsta.
  4. Ve vyhřáté troubě při teplotě 180 - 190 stupňů pečeme dorůžova. Stačí opravdu jen pár minut, nezapomeňte koláčky sledovat.
  5. Když jsou upečené, můžeme je poprášit směsí moučkového a vanilkového cukru nebo mleté skořice.

Poznámka:

Koláčky jsou velmi chutné a lahodné. Pekla jsem je minulá rok a měly velký úspěch. Skladujte je v uzavíratelné dóze, ideálně v chladničce, nebo chladnější komoře. Vydrží opravdu dlouho.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]