Vláčné hrníčkové housky z jogurtu recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek bílého jogurtu
1 hrnek vlažné vody
1 lžíci sušeného droždí
2 lžíce medu
1.5 lžičky soli
3 lžíce oleje
Máslo na potření

Kroky:

    1. Ve větší misce smícháme polohrubou mouku s hrnkem celozrnné mouky a přidáme droždí a sůl. Pokud nemáte po ruce celozrnnou mouku, klidně stačí i obyčejná polohrubá.
    2. Ve vlažné vodě rozmícháme med s jogurtem a olejem.
    3. Tuto směs následně přidáme do mouky a vypracujeme hladké vláčné těsto. Pokud se nám těsto zdá příliš řídké, přidáme polohrubou mouku.
    4. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
    5. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vytvarujeme do tvaru válce a odkrajujeme menší kousky, z nichž vytváříme housky.
    6. Housky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme podkynout ještě cca 15 minut.
    7. Potom vložíme plech do vyhřáté trouby a pečeme cca 25-30 minut při teplotě 180 stupňů.
    8. Upečené housky potřeme máslem a necháme na mřížce vychladnout.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]