Voňavý makovník a ořechovník od babičky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

600 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
2 ks žloutků
50 g droždí
2 dcl mléka
250 g másla.
300 g máku
rozinky
1 dcl rumu
citronová kůra
300g cukru krystal
1
5 dcl vody.
300 g mletých ořechů
pomerančová kůra
300 g krystalového cukru
1
5 dcl vody.

Kroky:

  1. Maková nádivka: 300 g máku, rozinky, 1 dcl rumu, citronová kůra, 300g cukru krystal, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.

    Ořechová nádivka: 300 g mletých ořechů, pomerančová kůra, 300 g krystalového cukru, 1,5 dcl vody. Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.

    1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek.
    2. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.
    3. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto.
    4. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát.
    5. Naplníme přípravenou nádivkou.
    6. Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde výplně hodně, závin praskne).
    7. Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem.
    8. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]