Ingredience:
3 šálky hladké mouky
1
5 šálku vlažné vody
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku soli
Volitelné: kmín hrubozrnná sůl lněná semínka
Kroky:
- 1 šálek = 250 ml
- Všechny přísady kromě semínek smícháme v misce.
- Nemíchat rukou, stačí promíchat jen vařečkou, aby se všechny přísady spojily.
- Těsto necháme kynout při pokojové teplotě přes noc, případně až 12 hodin.
- Připravíme si hrnec s poklicí (takový, který můžeme vložit i do trouby), případně zapékací mísu.
- Mísu nebo hrnec vložíme do trouby a necháme vyhřát na 230 stupňů.
- Hrnec v troubě necháme vyhřát i s poklicí.
- Těsto si přendáme na pečicí papír a vložíme do horkého hrnce z trouby.
- Vrch můžeme posypat kmínem nebo semínky a můžeme udělat i pár zářezů žiletkou.
- Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 220-230 stupňů 30 minut.
- Potom sundáme pokličku a necháme zapéct povrch chleba ještě asi 15-20 minut.
- Chléb následně necháme vychladnout.