Výborný domácí chléb bez váhy, bez odměrky a bez hnětení pro začátečníky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

3 šálky hladké mouky
1
5 šálku vlažné vody
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku soli
Volitelné: kmín hrubozrnná sůl  lněná semínka

Kroky:

    1. 1 šálek = 250 ml
    2. Všechny přísady kromě semínek smícháme v misce.
    3. Nemíchat rukou, stačí promíchat jen vařečkou, aby se všechny přísady spojily.
    4. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě přes noc, případně až 12 hodin.
    5. Připravíme si hrnec s poklicí (takový, který můžeme vložit i do trouby), případně zapékací mísu.
    6. Mísu nebo hrnec vložíme do trouby a necháme vyhřát na 230 stupňů.
    7. Hrnec v troubě necháme vyhřát i s poklicí.
    8. Těsto si přendáme na pečicí papír a vložíme do horkého hrnce z trouby.
    9. Vrch můžeme posypat kmínem nebo semínky a můžeme udělat i pár zářezů žiletkou.
    10. Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 220-230 stupňů 30 minut.
    11. Potom sundáme pokličku a necháme zapéct povrch chleba ještě asi 15-20 minut.
    12. Chléb následně necháme vychladnout.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]