Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
150 ml mléka (nebo dle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Na náplň:
povidla
mák
zelí
tvaroh
Na drobenku:
100 g rozpuštěného másla s rumem
150 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink (volitelné)
Kroky:
- Z vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky připravíme kvásek
- Po vykynutí přidáme k mouce a ostatním přísadám
- Zpracujeme vláčné těsto
- Překryjeme a necháme kynout
- Těsto rozdělíme na 4 díly
- Vytvoříme kulaté frgály a vyskládáme na plech s pečícím papírem
- Zvolna upečeme do zlatova
- Po vyndání z trouby pokapeme rozpuštěným máslem společně s rumem