Vynikající Valaššský frgál se snadnou přípravou rodinný recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
150 ml mléka (nebo dle potřeby)
30 g čerstvého droždí

Na náplň:

povidla
mák
zelí
tvaroh

Na drobenku:

100 g rozpuštěného másla s rumem
150 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink (volitelné)

Kroky:

  1. Z vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky připravíme kvásek
  2. Po vykynutí přidáme k mouce a ostatním přísadám
  3. Zpracujeme vláčné těsto
  4. Překryjeme a necháme kynout
  5. Těsto rozdělíme na 4 díly
  6. Vytvoříme kulaté frgály a vyskládáme na plech s pečícím papírem
  7. Zvolna upečeme do zlatova
  8. Po vyndání z trouby pokapeme rozpuštěným máslem společně s rumem

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]