Tato žemlovka s mákem a višněmi přináší nový rozměr klasického dezertu. Kombinace sladkého vanilkového krému, kyselých višní a máku je neodolatelná. A nejlepší na tom je, že můžete využít pečivo, které doma zbylo. Připravte tuto lahodnou pochoutku a uvidíte, že si ji rodina okamžitě oblíbí!
Ingredience:
7 rohlíků
1000 ml mléka
4 vejce
50 g krystalového cukru
1/2 vanilkového lusku
120 g mletého máku
50 g moučkového cukru
160 g vypeckovaných višní z kompotu
1 PL višňového povidel
1 PL másla (na vymazání formy)
Kroky:
- 1. Příprava vanilkového krému: Z vanilkového lusku vyškrábněte střed a vložte ho spolu s luskem do mléka. Zahřejte mléko na bod varu. Mezitím utřete žloutky (ze 4 vajec) s 50 g cukru, až vznikne hladká směs. Z mléka vyndejte vanilkový lusk a po částech ho přilijte do žloutkové směsi. Poté zahřívejte na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne.
- 2. Příprava rohlíků: Rohlíky nakrájejte na kolečka a na pár minut je ponořte do vanilkového krému, aby dobře nasákly.
- 3. Směs s mákem: Mletý mák smíchejte s 50 g moučkového cukru.
- 4. Skládání žemlovky: Vymažte zapékací mísu máslem. Na dno položte vrstvu namočených rohlíků, poté posypte mákem a přidejte část višní. Tento proces opakujte, až bude mísa plná. Poslední vrstvu by měly tvořit rohlíky.
- 5. Pečení: Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte na 190 °C po dobu 15-20 minut.
- 6. Příprava sněhu: Bílky ze 4 vajec vyšlehejte do pevné pěny. Do pěny jemně vmíchejte višňová povidla.
- 7. Závěrečné pečení: Po prvním pečení mísu vyjměte z trouby, na rohlíky nalijte vyšlehaný sníh a vraťte zpět do trouby. Zapečte dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.