Vysoce návyková žemlovka! Stačí přidat mák a višně, a tato pochoutka dostane úplně jiný rozměr. Když jsem jí vyzkoušela, rodina se do ní na první ochutnání zamilovala!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tato žemlovka s mákem a višněmi přináší nový rozměr klasického dezertu. Kombinace sladkého vanilkového krému, kyselých višní a máku je neodolatelná. A nejlepší na tom je, že můžete využít pečivo, které doma zbylo. Připravte tuto lahodnou pochoutku a uvidíte, že si ji rodina okamžitě oblíbí!

Ingredience:

7 rohlíků
1000 ml mléka
4 vejce
50 g krystalového cukru
1/2 vanilkového lusku
120 g mletého máku
50 g moučkového cukru
160 g vypeckovaných višní z kompotu
1 PL višňového povidel
1 PL másla (na vymazání formy)

Kroky:

  1. 1. Příprava vanilkového krému: Z vanilkového lusku vyškrábněte střed a vložte ho spolu s luskem do mléka. Zahřejte mléko na bod varu. Mezitím utřete žloutky (ze 4 vajec) s 50 g cukru, až vznikne hladká směs. Z mléka vyndejte vanilkový lusk a po částech ho přilijte do žloutkové směsi. Poté zahřívejte na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne.
  2. 2. Příprava rohlíků: Rohlíky nakrájejte na kolečka a na pár minut je ponořte do vanilkového krému, aby dobře nasákly.
  3. 3. Směs s mákem: Mletý mák smíchejte s 50 g moučkového cukru.
  4. 4. Skládání žemlovky: Vymažte zapékací mísu máslem. Na dno položte vrstvu namočených rohlíků, poté posypte mákem a přidejte část višní. Tento proces opakujte, až bude mísa plná. Poslední vrstvu by měly tvořit rohlíky.
  5. 5. Pečení: Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte na 190 °C po dobu 15-20 minut.
  6. 6. Příprava sněhu: Bílky ze 4 vajec vyšlehejte do pevné pěny. Do pěny jemně vmíchejte višňová povidla.
  7. 7. Závěrečné pečení: Po prvním pečení mísu vyjměte z trouby, na rohlíky nalijte vyšlehaný sníh a vraťte zpět do trouby. Zapečte dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Poznámka:

Tato žemlovka vás překvapí svou kombinací chutí a jednoduchostí přípravy. Dobrou chuť!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]