Vznešený jablečný koláč ve třech vrstvách se snadnou přípravou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

450 g mouka polohrubá
200 g cukr práškový
4 ks žloutky
250 g máslo
1/5 ks prášek do pečiva
2 lžíce kakaa (pokud chcete bílé těsto, kakao nedávejte)

Náplň:

džem
1 kg jablka (buď nastrouhaná nebo nakrájená na tenké plátky)
4 ks bílky
150 g cukr práškový
skořice
citronová šťáva

Kroky:

  1. Změklé máslo dáme do mísy spolu s moukou, kypřícím práškem a práškovým cukrem a promícháme
  2. Přidáme kakao, 4 žloutky a vypracujeme jednotné těsto
  3. Menší polovinu těsta si odložíme do lednice a necháme ztuhnout
  4. Vymažeme si pečící plech máslem
  5. Těsto rozválíme, nebo rukama umačkáme do placky
  6. Plochu těsta pomažeme džemem a vyskládáme první vrstvu jablek
  7. Potom pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí
  8. Z bílků a cukru si vyšleháme sníh a ten navrstvíme na jablka
  9. Těsto ztuhlé z lednice si nastrouháme jako poslední vrstvu koláče (případně rozválíme, nakrájíme na proužky a křížem koláč pokryjeme)
  10. Pečeme cca 40 minut při teplotě 180 stupňů.
  11. Poté necháme vychladnout a podáváme

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]