Tento Albánský krémeš je vynikající dezert, který kombinuje jemné těsto, lehký bílkový krém a bohatou šlehačku. Každé sousto nabízí jedinečný zážitek, a proto je oblíbený na každé slavnostní tabuli. Připravte si tento dezert a nechte se unést jeho famózní chutí!
Ingredience:
Na těsto:
7 žloutků
200 g krystalového cukru
12 lžic vody
200 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kakaového prášku
1 lžička jedlé sody
Na krém:
7 bílků
4 lžíce cukru
2 balíčky vanilkového pudinku
500 ml vody
Na vrch:
500 ml smetany na šlehání
2 balíčky ztužovače do šlehačky
1 balíček vanilkového cukru
Kroky:
- Příprava těsta: V míse vyšleháme 7 žloutků s 200 g cukru do pěny. Postupně přidáváme 12 lžic vody a následně mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vymícháme hladké těsto a přelijeme ho do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme při teplotě 200 °C asi 15 minut.
- Příprava krému: V hrnci smícháme 500 ml vody, 2 balíčky vanilkového pudinku a 4 lžíce cukru. Vaříme do zhoustnutí a poté necháme mírně vychladnout. Mezitím vyšleháme 7 bílků do tuhého sněhu a ten opatrně vmícháme do ještě teplého pudinku.
- Dokončení krému: Pudinkový krém rovnoměrně rozetřeme na předpečené těsto a vložíme zpět do trouby na dalších 5 minut při teplotě 200 °C.
- Šlehačka: Zatímco koláč chladne, ušleháme smetanu na šlehání se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Tuhou šlehačku pak rovnoměrně rozetřeme na vychladlý krémový koláč.
- Finální úprava: Koláč necháme důkladně vychladnout v lednici. Před podáváním můžeme posypat kakaem pro dekoraci.