Banánový zákusek ,,Jamajka řez,, Recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

6 vajíček špetka soli
3/4 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
2 lžíce kakaa
1 balení čokoládového pudinku
1 lžička kypřícího prášku
3 lžíce citronové šťávy
8 lžic studené vody
cukr podle chuti
4 lžíce kyselého povidel
8 ks banánů
1 citron
3 balíčky želatiny
400 ml smetany na šlehání
2 lžíce moučkového cukru
50 gramů čokoládové rýže
1 kopcovitá lžíce želatiny
1/3 hrnku horké vody
3 lžíce citronové šťávy
8 lžic studené vody
cukr podle chuti
250 gramů mascarpone
150 gramů smetany na šlehání
1 lžíce cukru čokoláda na ozdobu

Kroky:

    1. Nejdříve si oddělíme bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli utřeme na tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr a postupně šleháme. Vzniknout by nám měla hustší pěna.
    2. Přidáme žloutky a krátce mixujeme. Nakonec si v misce smícháme mouku s kypřícím práškem, pudinkem a kakaem. Celou směs po částech přidáváme k vajíčkům a mícháme.
    3. Těsto vylijeme na plech, nejlepší je, pokud použijete papír na pečení. Těsto pečeme na 180 stupních Celsia dokud se nám stěny oddělit od plechu. Upečené a vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny.
    4. Jeden plát těsta polijeme připravenou polevou a tedy studenou vodou, citronovou šťávou a cukrem. Naneseme povidla a na něj poklademe na kolečka nakrájené banány. Můžeme je překrojit i na poloviny. Polijeme je ještě citronovou šťávou.

    5. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu a naneseme ji na banány. Mezitím si smetanu ke šlehání smícháme s cukrem do tuhé šlehačky a přidáme čokoládovou rýži. Pokud nemáte čokoládovou rýži, v receptu nebude chybět. Opět si připravíme želatinu a přidáme ji k šlehačce. Hmotu navrstvíme na banány a želatinu.
    6. Druhý plát těsta také pokapeme polevou a položíme ho na první plát, na kterém jsou již jednotlivé vrstvy. Mezitím si připravíme krém s mascarpone. Mascarpone s cukrem a smetanou ke šlehání zvlášť vyšleháme a nakonec smícháme.
    7. Hmotu dáme na plát a uhladíme.
    8. Vrch můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou. Koláč musí tuhnout v lednici přibližně 2 hodiny.
    9. Dobrou chuť.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]