Celý pečený květák v pikantní jogurtové marinádě

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 lžíce rostlinného oleje
1 hlava květáku
1 a 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete nahradit obyčejným bílým jogurtem)
šťáva a kůra z 1 limetky (můžete nahradit citrónem)
2 lžíce chilli
1 lžíce kmínu
1 lžíce sušeného česneku
1 lžička kari
2 lžičky soli
1 lžička pepře

Kroky:

    1. Dejte předehřát troubu na 200 ° C.
    2. Plech na pečení nebo formu zlehka vymažte rostlinným olejem a dejte stranou.
    3. květák zbavte zelených listů a dřevnatých stonků a umyjte jej
    4. V středně velké míse smíchejte jogurt, kůru a šťávu z limetky, chilli, kmín, česnek, kari, sůl a koření.
    5. Dejte květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete ze všech stran jogurtovou marinádou.
    6. Položte květák na připravený plech a v předehřáté troubě pečte 30 – 40 minut, než bude povrch suchý a zlehka opečený a hnědý. Z marinády se stane kůrka na povrchu květáku.
    7. Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte nakrájený na výřezy (jako koláč).
    8. Podávejte nejlépe s zeleným salátem
    9. Květák pečený pouze v troubě je ve fmále tvrdší. Tak to má být. Pokud chcete mít květák po upečení měkký, cca 10 minut ho předvařte.
    10. Tip: Pokud vám zůstala marináda, uložte ji v misce do lednice, kde vydrží 3 dny. Použijte ji na maso, ryby nebo zeleninu.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]