Ingredience:
2.3 kg čerstvých rajčat oloupaných a zbavených semínek (Rajčata snadno oloupete
pokud vršek naříznete do X a na 10 vteřin ponoříte do vařící vody a poté do ledové. Slupka se pak sloupne téměř sama.)
1 mrkev (1/2 nastrouhejte a přidejte do omáčky a druhou polovinu přidejte před koncem vaření a potom vyjměte.)
¼ hrnku olivového oleje (nebo loje)
3 střední cibule
nakrájené na kostičky
8 stroužků čerstvého česneku (nebo více podle chuti) nasekaného najemno
⅓ hrnku čerstvé bazalky
nasekané najemno
1 snítku čerstvého tymiánu (nebo ½ čajové lžičky sušeného)
1 snítku čerstvého oregana (nebo 1 čajovou lžičku sušeného oregana)
2 bobkové listy (po vaření odstraňte)
2 snítky petržele (nebo 1 čajovou lžičku sušené)
1 lžíci medu
1 čajovou lžičku soli
Kroky:
- Nalijte olivový olej do velkého polévkového hrnce rozpáleného na střední teplotu.
- Přidejte cibuli na kostičky, česnek a nastrouhanou mrkev.
- Opékejte 6-8 minut nebo dokud cibule nezesklovatí a nezkřehne.
- Přidejte rajčata, nasekanou bazalku, oregano, tymián, bobkový list, petržel a sůl.
- Vařte zvolna na nízké teplotě 2-3 hodiny nebo dokud omáčka nezhoustne nebo nezačne tmavnout.
- Na posledních 30 minut přidejte mrkev, absorbuje kyselost.
- Vyjměte bylinky a mrkev.
- Volitelně: Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. (Pokud chcete hustější omáčku, tento krok vynechte.)
- Použijte ji okamžitě nebo skladujte maximálně 1 týden v ledničce, případně zavařte podle návodu pro zavařování rajčatových produktů.