Čerstvá domácí rajčatová omáčka, tajný italský recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

2.3 kg čerstvých rajčat oloupaných a zbavených semínek (Rajčata snadno oloupete
pokud vršek naříznete do X a na 10 vteřin ponoříte do vařící vody a poté do ledové. Slupka se pak sloupne téměř sama.)
1 mrkev (1/2 nastrouhejte a přidejte do omáčky a druhou polovinu přidejte před koncem vaření a potom vyjměte.)
¼ hrnku olivového oleje (nebo loje)
3 střední cibule
nakrájené na kostičky
8 stroužků čerstvého česneku (nebo více podle chuti) nasekaného najemno
⅓ hrnku čerstvé bazalky
nasekané najemno
1 snítku čerstvého tymiánu (nebo ½ čajové lžičky sušeného)
1 snítku čerstvého oregana (nebo 1 čajovou lžičku sušeného oregana)
2 bobkové listy (po vaření odstraňte)
2 snítky petržele (nebo 1 čajovou lžičku sušené)
1 lžíci medu
1 čajovou lžičku soli

Kroky:

    1. Nalijte olivový olej do velkého polévkového hrnce rozpáleného na střední teplotu.
    2. Přidejte cibuli na kostičky, česnek a nastrouhanou mrkev.
    3. Opékejte 6-8 minut nebo dokud cibule nezesklovatí a nezkřehne.
    4. Přidejte rajčata, nasekanou bazalku, oregano, tymián, bobkový list, petržel a sůl.
    5. Vařte zvolna na nízké teplotě 2-3 hodiny nebo dokud omáčka nezhoustne nebo nezačne tmavnout.
    6. Na posledních 30 minut přidejte mrkev, absorbuje kyselost.
    7. Vyjměte bylinky a mrkev.
    8. Volitelně: Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. (Pokud chcete hustější omáčku, tento krok vynechte.)
    9. Použijte ji okamžitě nebo skladujte maximálně 1 týden v ledničce, případně zavařte podle návodu pro zavařování rajčatových produktů.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]