Chutné kaštanové pudingové kostky. Lahodný dezert, který chutná jako z té nejlepší cukrárny!

Tomáš , 16. 12. 2024

Kaštanové pyré je často velmi oblíbenou surovinou, ale ne vždy víme, jak ho nejlépe využít. Tento recept na kaštanové pudingové kostky vám ukáže, jak pyré přeměnit na úžasný dezert, který svou chutí připomíná ty nejlepší cukrářské výrobky. Pokud máte kaštanové pyré v mrazáku, teď je čas ho použít!

Ingredience:

Na těsto:
6 vajec
4,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce kakaového prášku
2 lžičky vanilkového aroma
6 lžic cukru
1/2 balení prášku do pečiva
Na náplň:
500 g kaštanového pyré
10 ml rumového aroma
5 lžic moučkového cukru
2 balení vanilkového pudingu
8 dl mléka
10 dkg másla
1 dl smetany na šlehání
Na vrchní část:
4 dl smetany na šlehání
2 lžíce kakaového prášku
1 lžička ztužovače šlehačky
1 lžíce moučkového cukru

Kroky:

  1. Příprava těsta: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s cukrem a kakaovým práškem, přidejte vanilkové aroma. Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 150 °C přibližně 30 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je těsto upečené.
  2. Příprava krému: Dva vanilkové pudinky rozmíchejte ve 3 dl mléka s moučkovým cukrem. Zbytek mléka přiveďte k varu a přilijte směs s pudinkem. Za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. Poté odstavte a vmíchejte polovinu másla. Krém nechte vychladnout.
  3. Příprava kaštanového krému: Kaštanové pyré rozmačkejte vidličkou a smíchejte s druhou polovinou másla, smetanou a rumovým aroma. Přidejte 3–4 lžíce vychladlého pudinkového krému a důkladně promíchejte.
  4. Sestavení kostek: Vychladlé piškotové těsto vodorovně rozřízněte na polovinu. Spodní část potřete kaštanovým krémem, na něj rozetřete pudinkový krém. Přiklopte druhou polovinou piškotu.
  5. Vrchní vrstva: Smetanu na šlehání vyšlehejte se ztužovačem a moučkovým cukrem. Krém rovnoměrně rozetřete na vrchní část piškotu. Dezert posypte kakaovým práškem.
  6. Chlazení: Nechte kostky odpočívat v lednici alespoň 20 minut, aby se chutě propojily a krémy ztuhly.

Poznámka:

Kaštanové pudingové kostky jsou skvělou volbou, pokud hledáte něco jiného než tradiční dezerty. Jejich jemná textura a lahodná chuť vás nadchne stejně jako každého, kdo je ochutná. Tento dezert vás přenese do atmosféry prvotřídní cukrárny přímo u vás doma!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]