Dlouho jsem hledala tento recept: Toto je recept na ty nejlepší koblihy + stará finta mé babičky, díky které koblihy nenasáknou tolik oleje!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tento recept na koblihy jsem měla kdysi uložený v počítači, ale po jeho ztrátě jsem na něj bohužel zapomněla. Naštěstí jsem ho před pár měsíci znovu objevila a od té doby se u nás pravidelně pečou. Koblihy jsou skvěle nadýchané, jemné a díky staré babiččině fígle, nenasáknou tolik oleje. Určitě si na nich pochutnáte!

Ingredience:

00 ml mléka
200 g prosáté hladké mouky
400 g prosáté polohrubé mouky
1 balení sušeného droždí
Špetka soli
3 lžíce rumu
100 g másla
8 žloutků (nebo 2 žloutky a 2 celá vejce)
3 lžíce prosátého moučkového cukru
Olej na smažení
Vanilkový a moučkový cukr na posypání
Povidla na plnění

Kroky:

  1. Příprava těsta Můžete použít domácí pekárnu nebo těsto zpracovat ručně. Začněte smícháním suchých přísad (hladká a polohrubá mouka, sušené droždí, špetka soli a moučkový cukr) v jedné misce. V druhé misce smíchejte tekuté ingredience: máslo (rozpuštěné v mikrovlnné troubě), mléko pokojové teploty, rum a žloutky (nebo žloutky a celá vejce, pokud chcete snížit jejich počet).
  2. Míchání těsta Tekuté přísady přidejte k suchým a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Pokud máte pekárnu, nejprve do ní nasypte sypké přísady, pak přidejte tekuté a zapněte program na těsto.
  3. Kynutí těsta Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou rozválejte na plát silný asi 1 cm. Z těsta vykrojte kruhy a nechte je pod utěrkou kynout asi 30 minut.
  4. Tvarování koblih Po vykynutí můžete nechat koblihy v původním tvaru nebo každou jemně promáčknout prstem, čímž vytvoříte malou jamku. Pokud chcete, můžete také tvarovat kuličky, které budou po smažení krásně nadýchané.
  5. Finta na smažení A teď ta tajná babiččina finta, jak koblihy nenasáknou tolik oleje: Před smažením vkládejte koblihy do rozpáleného oleje tou stranou, která je lehce oschlá (ta vrchní). Díky tomu se minimalizuje nasákání oleje.
  6. Smažení a plnění Koblihy smažte dozlatova, nechce je okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje. Po vychladnutí je naplňte povidly, ideálně do prohlubně, kterou vytvořil prst.
  7. Dokončení Nakonec je posypte vanilkovým a moučkovým cukrem.

Poznámka:

Tento recept na nejlepší koblihy se stane vaší oblíbenou domácí pochoutkou. Finta s olejem opravdu funguje, a tak se můžete těšit na nadýchané koblihy, které jsou krásně lehké a nezůstávají olejové.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]