Pokud hledáte recept na vynikající a vláčný tvarohový koláč, který potěší nejen vaše hosty, ale i rodinu, tento recept je tím pravým! Tvarohový koláč je skvělý ke snídani, odpolední kávičce, nebo jako lahodný dezert po večeři. Stačí jen jedno kousnutí a garantujeme vám, že budete mít o obdiv postaráno!
Ingredience:
5 vajec
1 zakysaná smetana
1 šálek krystalového cukru
1 šálek polohrubé mouky
2 PL másla
500 g mascarpone (nebo jemného tvarohu)
1 PL hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
Ovoce dle chuti (doporučujeme jahody)
Kroky:
- Příprava těsta: Nejprve vyšlehejte 2 celá vejce s 1/2 šálku krystalového cukru, dokud nezískáte nadýchanou směs. Přidejte zakysanou smetanu, polohrubou mouku a sodu bikarbónu. V malém hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte jej do směsi. Vyhněťte těsto, které by mělo být přiměřeně tekuté.
- Příprava tvarohové směsi: V druhé misce smíchejte mascarpone (nebo jemný tvaroh), zbylý 1/2 šálek cukru, vanilkový cukr a 3 vejce.
- Příprava formy: Pečicí formu si důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, aby se koláč při pečení nepřilepil.
- Plnění formy: Těsto nalévejte po okrajích formy a tvarohovou směs nalijte doprostřed.
- Ozdobení ovocem: Navrch koláče přidejte ovoce dle chuti – doporučujeme jahody, které koláči dodají svěžest.
- Pečení: Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé.
- Chlazení a servírování: Po upečení nechte koláč vychladnout, aby šel snadno vyjmout z formy.