Dokonalý nadýchaný větrník na plechu vhodný i pro začátečníky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 ml vody
250 g margarínu
250 g hladké mouky
špetku soli
8 vajec
7 lžic kr. cukru
1 l mléka
3 bal. zlatého klasu
250 g másla
2 bal. smetany na šlehání
2 bal. ztužovače
Karamelovou nebo čokoládovou polevu

Kroky:

  1. Na těsto:

    • 300 ml vody
    • 250 g margarínu
    • 250 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 8 vajec

    Na náplň:

    • 7 lžic kr. cukru
    • 1 l mléka
    • 3 bal. zlatého klasu
    • 250 g másla

    Volitelné:

    • 2 bal. smetany na šlehání
    • 2 bal. ztužovače

    Na vrch:

    • Karamelovou nebo čokoládovou polevu
    1. Připravíme si odpalované těsto. Na plameni si v hrnci s hlubším dnem ve vodě rozpustíme margarín, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme.
    2. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, kterou vaříme přibližně 5 minut, poté sundáme z plamene a necháme chvíli vychladnout – asi 10 minut. Pokud si těsto přendáte do druhé nádoby, stačí i 4-5 minut.
    3. Do těsta postupně ručním šlehačem vešleháme po jednom vejci. Vznikne nám krémovitá hmota, kterou si rozdělíme na dvě poloviny. Na plech uložíme pečící papír, který lehce navlhčíme. Na papír natřeme jednu polovinu polovinu těsta – nejlépe to jde cukrářským jazykem.
    4. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 30 minut. Po upečení ještě čtvrthodinku neotvíráme troubu.
    5. Po upečení je těsto nerovnoměrné, vypadá jako vlny. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.
    6. Na krém si rozpustíme cukr krystal na pánvi. Když je rozpuštěný, zalijeme ho asi 750 ml mléka a mícháme, aby se mléko spojilo s rozpuštěným cukrem.
    7. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkové prášky a vlijeme do vroucí směsi. Vaříme, než zhoustne hmota.
    8. Potom sundáme z plamene. Necháme vychladnout (občas promícháme) a zatím si našleháme změklé máslo, které po lžičkách vmícháme do vychladlého krému.
    9. Krém natřeme na jeden plát upečeného těsta. Ze smetany a ztužovače si ušleháme šlehačku a netřeme ji na krém. Přikryjeme druhým plátem upečeného těsta.
    10. Karamelovou polevu můžete použít kupovanou, případně stačí i rozpuštěná čokoláda. Pro domácí karamelovou polevu, tak jako při přípravě krému si rozpusťte cukr a následně přidejte mléko.
    11. Nakonec za stálého míchání přidáme do směsi i moučkový cukr a vaříme, dokud na nevznikne hnědá jednotná hmota.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]