Dokonalý větrník na plechu: Tento recept zvládne i ten, kdo sladké vůbec nepeče!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tento větrník na plechu je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na sladkém dezertu, ale nechtějí trávit hodiny v kuchyni. S jednoduchým postupem a lahodnou náplní si každý doma připraví tuto delikatesu!

Ingredience:

Na těsto:
300 ml vody
250 g margarínu
250 g hladké mouky
špetka soli
8 vajec
Na náplň:
7 lžic krystalového cukru
1 l mléka
3 balení zlatého klasu
250 g másla
Volitelné:
2 balení smetany na šlehání
2 balení ztužovače
Na vrch:
Karamelová nebo čokoládová poleva
Pokud chcete připravit domácí polevu:
50 g krystalového cukru
7 lžic mléka
200 g moučkového cukru

Kroky:

  1. Příprava odpalovaného těsta: V hrnci na plameni rozpustíme margarín ve vodě. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustá kašovitá hmota (asi 5 minut). Poté sundáme z plotny a necháme chvíli vychladnout (asi 10 minut).
  2. Přidání vajec: Do vychladlého těsta postupně ručním šlehačem vešleháme po jednom vejci, až vznikne krémová hmota.
  3. Pečení těsta: Hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Na plech vyložený pečícím papírem (navlhčeným) natřeme jednu polovinu těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 30 minut. Po upečení troubu neotvíráme ještě 15 minut. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.
  4. Příprava krému: Na pánvi rozpustíme krystalový cukr. Jakmile je rozpuštěný, zalijeme ho 750 ml mléka a mícháme, aby se mléko spojilo s cukrem. V zbylém mléce rozmícháme pudinkové prášky a vlijeme do vroucí směsi. Vaříme, dokud hmota nezhoustne. Sundáme z plotny a necháme vychladnout, občas promícháme.
  5. Přidání másla: Změklé máslo ušleháme a po lžičkách vmícháme do vychladlého krému. Krém natřeme na jeden upečený plát těsta.
  6. Příprava šlehačky: Ze smetany a ztužovače ušleháme šlehačku a natřeme ji na krém. Přikryjeme druhým plátem upečeného těsta.
  7. Příprava polevy: Karamelovou polevu můžete použít kupovanou nebo si připravit domácí: Rozpusťte cukr a přidejte mléko. Za stálého míchání přidáme moučkový cukr a vaříme, dokud nevznikne hladká hmota.
  8. Dokončení: Hotovou polevu nalijeme na vrch větrníku a necháme vychladnout.

Poznámka:

Tento dokonalý větrník na plechu je skvělou volbou pro každou příležitost a překvapí vás svou chutí a jednoduchostí! Přejeme vám dobrou chuť!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]