Bramborové knedlíky jsou klasikou české kuchyně, na které si pochutnáme jak s masem, tak jako sladký dezert. Tento recept mi před 25 lety ukázala moje babička a dodnes na ně nedám dopustit. Mým dětem také velmi chutnají!
Ingredience:
500 gramů brambor
100 gramů krupice
sůl (podle chuti)
1 vajíčko
30 gramů másla
Kroky:
- Příprava brambor: Brambory očistíme a uvaříme do měkka v osolené vodě.
- Zpracování těsta: Uvařené brambory rozmačkáme ve velké míse, dokud nejsou hladké. Postupně přidáváme krupici a mícháme za horka. Přidáme vajíčko, máslo a sůl. Těsto dobře vypracujeme, nejlépe rukama, dokud nebude hladké a elastické.
- Tvarování knedlíčků: Z těsta vytvoříme drobné knedlíčky.
- Vaření knedlíčků: Knedlíčky dáme vařit do osolené vody. Měly by vařit asi 30 minut na mírném plameni.
- Servírování: Hotové knedlíčky podáváme omastěné (např. máslem) a posypané strouhankou a cukrem. Můžeme je podávat také s mákem nebo mletými ořechy. Pro variaci je můžete naplnit ovocem nebo čokoládou.
Poznámka:
Závěr
Tyto domácí bramborové knedlíky jsou skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Pokud se vám recept líbí, neváhejte ho sdílet s přáteli a rodinou. Děkujeme za vaši podporu a nezapomeňte kliknout na LIKE 🙂!