Ingredience:
500g makarónů
3L vody
1 čajová lžička citrónové šťávy
60g másla
45g hladké mouky
1 čajová lžička hořčičného prášku
1L mléka
250g strouhaného sýru čedar
špetka soli
černé koření
50g celozrnné strouhanky
Kroky:
- Makaróny vaříme 10 ve vařící vodě, kam přidáme i citrónovou šťávu.
- Na pánvi si rozpustíme máslo do, kterého přidáme mouku a zamícháme. Za stálého míchání jí na mírném plamenu opražíme.
Přimícháme hořčici a přiléváme mléko. - Za stálého míchání čekáme, než se mléko dostane do bodu varu a potom přidáme polovinu strouhaného sýru a krátce vaříme aby se sýr perfektně rozpustil.
Potom ještě povaříme 5 minut. Makaróny mezitím scedíme a promícháme s omáčku. - No a potom máme 2 možnosti. Když je zapečeme, tak udělejte tohle:
Makaróny vložte do vymaštěné mísy a přidejte trošku sýru se strouhankou. - Vyberte si variantu
- Varianta 1: Zapečeme na 20 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů a potom můžete jíst.
- Varianta 2: Nebo přidejte celý sýr a smíchejte omáčku s makaróny a můžete jíst.