Dvojbarevný tvarohový dort s čokoládou a zakysanou smetanou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g měkkého tvaroh
150 ml zakysané smetany
4 PL moučkového cukru
1 vanilkový cukr
5 PL oleje
2 vejce
25g vanilkového pudinku (ten nevaříte
potřebujete prášek)
3 vejce
150 g moučkového cukru
60 ml oleje
60 ml mléka
150 g hladké mouky
1
5 lžíce kakaa
1
5 lžičky prášku do pečiva
špetku soli

Kroky:

  1. Krém

    • 3 vejce
    • 150 g moučkového cukru
    • 60 ml oleje
    • 60 ml mléka
    • 150 g hladké mouky
    • 1,5 lžíce kakaa
    • 1,5 lžičky prášku do pečiva
    • špetku soli
    1. Krém je velice jednoduchý a přitom na chuť výborný.
    2. Tvaroh, smetanu, moučkový cukr, olej, dvě vejce a puding v prášku (který nevaříme) dáme dohromady. Nic víc.
    3. Vytvoříme tak mícháním nebo mixerem hladký krém bez pucků. Vzniklou náplň máme připravenou, odložíme ji na chvíli stranou a pustíme se do přípravy samotného piškotu. 
    4. Jako první si oddělíme žloutky od bílku. Vyšleháme žloutky s cukrem, ještě při šlehání přidáme olej a mléko.
    5. Vymícháme dohladka a následně přisypeme kakao, mouku a špetku soli. Nyní si vezmeme bílky, které nám po oddělení od žloutků zbyly.
    6. Šleháním z nich vyrobím hustý sníh, který pomalu a opatrně vmícháme ke všem ostatním ingrediencím.
    7. Do celého těsta následně přidáme prášek do pečiva. Nakonec nezapomeneme vše ještě jednu dobře promíchat, aby byla směs opravdu hladká.
    8. Máme hotové a umíchané těsto i náplň a tak se můžeme pustit do pečení. Vymažeme a vysypeme plech menší velikosti.
    9. Opatrně na něj vlijeme polovinu tmavého těsta tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše – popřípadě mu můžeme pomoci v roztečení nakloněním formy či rozetřením vařečkou nebo stěrkou na těsto. Na plech pak přijde tvarohová náplň.
    10. U jejího rozprostření postupujeme stejně jako u předchozí vrstvy.
    11. Na náplň pak velice opatrně vlijeme zbývající polovinu těsta tak, aby neproteklo dolů.
    12. Dort vložíme do předem předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme po dobu 40 – 50 minut.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]