Tento 50letý rodinný recept na vláčný čokoládový dort pochází přímo z kuchyně mé babičky. Je jednoduchý, ale zároveň tak lahodný, že se stane vaším oblíbeným dezertem pro rodinné oslavy i běžné nedělní odpoledne. Připravte se na sladký zážitek, který pohladí vaše chuťové buňky.
Ingredience:
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
¾ šálku kakaa (ideálně na pečení)
2 šálky cukru
1 šálek oleje
1 šálek uvařené kávy
1 šálek mléka
2 větší vejce
1 lžička vanilkového aroma
Na ledovou mléčnou nádivku:
1 šálek mléka
5 lžic hladké mouky
½ šálku změklého másla
½ šálku ztuženého tuku
1 hrnek cukru
1 lžička vanilkového aroma
Kroky:
- 1. Předehřátí trouby a příprava těsta: Předehřejte troubu na 220 °C. V míse smíchejte všechny suché přísady – mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a cukr. Postupně přidávejte olej, kávu a mléko a míchejte při střední rychlosti asi 1 minutu. Poté přidejte vejce a vanilkové aroma a míchejte další 2 minuty.
- 2. Pečení: Nalijte těsto do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 23-30 minut. Čas pečení se může lišit podle výkonu trouby, proto těsto průběžně kontrolujte pomocí špejle.
- 3. Příprava nádivky: Mezitím si připravte ledovou mléčnou nádivku. V hrnci vařte mléko a mouku, dokud směs nezhoustne. Nechte směs vychladnout.
- 4. Dokončení nádivky: V misce smíchejte změklé máslo, ztužený tuk, cukr a vanilkové aroma. Spojte obě směsi dohromady a míchejte ještě 10 minut, dokud nevznikne jemná krémová nádivka.
- 5. Plnění a dokončení dortu: Upečený korpus nechte 10 minut vychladnout a poté ho prořízněte, abyste vytvořili dvě kulaté části. Nádivku natřete mezi jednotlivé části a pokryjte i vrch a boky dortu.