Ingredience:
2 kg hlávkového zelí
1 kg salátové okurky
300 g cibule
1 kg papriky
300 g čerstvé mrkve
1 lžíce celého pepř
70 g soli
300 ml octa
400 g cukru krystal
4 ks bobkového listu
1 lžičku kyseliny citrónové
1 lžičku Borkenu
Kroky:
- Okurky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Mrkev ostrouháme a nakrájíme také na plátky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Zelí zbavíme košťálu a nakrouháme na drobno. Papriku nakrájíme na nudličky.
- V míse smícháme sůl, cukr, pepř, bobkový list, kyselinu citrónovou a Borken.
- Nakrájenou zeleninu smícháme a přidáme i sypkou směs koření a soli.
- Nakonec přidáme ocet a vše promícháme.
- Necháme odpočívat 7 hodin.
- Zeleninovou směs pak vtlačíme do sterilizovaných sklenic na zavařování až po okraj a do každé sklenice dolijeme šťávu ze zeleniny a sklenice dobře uzavřeme.
- Nakládané zelí odložíme a necháme několik týdnů odpočívat.
- Po 5 týdnech si nakládané zelí můžete dát.