Gratinované brambory na ukrajinský způsob bez masa recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g nových brambor
200 g slaniny
1 až 2 cukety
3 až 4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
čerstvou petrželku (dle chuti)
sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)

Kroky:

    1. Nejprve si cuketu důkladně omyjte a bez toho, abyste ji oloupali ji nakrájejte na přibližně stejná kolečka o tloušťce asi půl centimetru.
    2. Cuketu vložte do mísy a mírně osolte a následně zamíchejte.
    3. Nechte odstát asi 20 minut, aby sůl vytáhla z cukety přebytečnou vodu, která by výsledný pokrm zbytečně rozmočila.
    4. Zatím si umyjte nové brambory a také je neloupejte, stejně jako cuketu.
    5. Nakrájejte je na kolečka, která jsou silná asi 3 mm. Vložte je do větší misky.
    6. Pak si nakrájejte slaninu na tenčí plátky.
    7. Následně si připravte pekáč nebo zapékací mísu a vymažte ji slunečnicovým olejem.
    8. Nyní rukama vytlačte z cukety přebytečnou šťávu a cuketu napěchujte na dno zapékací mísy.
    9. Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na tenoučké plátky.
    10. Rozložte ho na cuketu jako druhou vrstvu.
    11. Třetí vrstvou budou plátky slaniny, které následně přikryjeme bramborovými kolečky.
    12. Brambory osolíme a opepříme podle chuti a dáme péct přikryté alobalem do vyhřáté trouby na 200 stupňů.
    13. Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
    14. Po uplynutí této doby alobal odstraníme a pečeme znovu 20 minut, aby se brambory krásně zapekly.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]