Guglie z brambor a uzeného masa, dokonalý prastarý recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1.5 kg brambor
150 ml oleje
400 g uzeného masa – nakrájené na kostky
4 stroužky česneku
150 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
majoránka
Vepřové sádlo

Kroky:

    1. Brambory očistíme a do velké mísy nahrubo nastrouháme.
    2. Přidáme maso, česnek (nakrájený nadrobno, nebo prolisovaný), sůl a koření.
    3. Promícháme a případně scedíme přebytečnou šťávu.
    4. Nakonec do směsi vmícháme mouku a mléko, promícháme a navrstvíme na plech vymazán vepřovým sádlem.
    5. Použít lze i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná Gugl tak křupavé dno.
    6. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečeme 30 minut.
    7. Když začíná mít Gugl růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečeme dalších asi 30 minut.
    8. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut odležet a následně krájíme.
    9. Podáváme s kyselým zelím nebo okurkou.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]