Tento hrnkový makovník je ideální pro každou příležitost. Jeho příprava zabere minimum času a suroviny najdete běžně doma. Stačí je smíchat, nalít na plech a za 20 minut si můžete vychutnat skvělý dezert ke kávě nebo jako sladkou snídani.
Ingredience:
3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku krystalového cukru
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
¾–1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1,5 hrnku mletého máku
2 lžíce marmelády
Na polevu:
100 g hořké čokolády
30 g másla
Kroky:
- Příprava těsta: Všechny přísady (mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, vejce, olej, mléko, mák a marmeládu) smíchejte v míse a vyšlehejte hladké těsto.
- Pečení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C přibližně 20 minut. Zda je těsto hotové, ověřte zapíchnutím párátka do středu – pokud zůstane suché, makovník je upečený.
- Čokoládová poleva: Nechte makovník vychladnout a mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s máslem a touto směsí přelijte vychladlý makovník.