Jemné a křupavé karbanátky z mletého masa recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

700 g mletého hovězího masa
1/2 bochníku chleba
3 ks cibule
2 stroužky česneku
3 ks rajčata
nať z kopru
petrželku
150 ml mléka
1 polévkovou lžíci soli
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Kroky:

    1. Jako první si připravíme bochník chleba.Využijeme z něj polovinu a pokud máte doma starší chlebíček, který je již tvrdší, nebojte se jej použít. Chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme namáčet v míse s mlékem.
    2. Následně si připravíme cibuli a česnek, které nakrájíme nadrobno.
    3. Pokud chceme karbanátky co nejjemnější a nejlahodnější, za pomoci mixéru vytvoříme hladkou hmotu z cibule, česneku, chlebu a soli.
    4. Z rajčat odstraníme zelenou část, na kterou se upíná stopka a na vrchu si je křížem jemně nadrežeme. Díky tomu z nich později snáze dáme dolu slupku.
    5. Pak je umístíme do mísy nebo hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby v ní byly celé ponořené. Po chvíli uvidíme, jak z rajčat slupka „slézá“.
    6. Pomocí nože ji jemně odstraníme a rajčata nakrájíme nadrobno.
    7. Kopr a petrželku nasekáme na drobno. Rajčata v míse smícháme s koprem a petrželkou, a necháme chvíli odstát. Pak přebytečnou tekutinu z rajčat slijeme.
    8. Následně smícháme chlebovou směs s rajčaty a bylinkami. Přidáme hovězí maso a vše spolu důkladně promícháme.
    9. K masu nepřidáváme vejce, jak je zvykem u klasických masných karbanátků. Takto dosáhneme intenzivnější chutě a karbanátky budou mnohem šťavnatější.
    10. Potom z této hmoty tvoříme malé karbanátky, které ukládáme na plech potřený slunečnicovým olejem.
    11. Pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů asi půl hodinu. Po upečení podáváme s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]