Karbanátky na plechu jsou zdravější, chutnější a bez smažení recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 kg mletého masa
200 g staršího chleba bez kůrky
200 ml mléka
2 vejce – rozmíchané
1 velkou cibulku
300-400 g mrkve
2
5 lžičky soli (případně dle chuti)
Pepř
Mast nebo olej na vymazání formy
vejce

Kroky:

    1. Mrkev očistíme a nastrouháme.
    2. Chleba nakrájíme na kousky, nebo natrháme a zalijeme mlékem.
    3. Rozmícháme na kaši, případně umeleme v mlýnku na maso.
    4. Cibulku nakrájíme nadrobno a na troše oleje orestujeme dozlatova, přidáme i mrkev a spolu krátce restujeme.
    5. Potom všechny přísady (i chleba, který jsme si trochu vymačkali z mléka), smícháme s mletým masem (cibulovo-mrkvovou směs necháme chvíli vychladnout a až potom vmícháme do masa).
    6. Utřeme jednotnou směs, kterou dochutíme solí a pepřem.
    7. Ze směsi tvarujeme jednotlivé karbanátky, které pokládáme na plech a uprostřed vyformujeme otvor.
    8. Do každého otvoru rozbijeme jedno vejce a přidáme i trochu soli a pepře.
    9. Vložíme do trouby vyhřáté na 180-190 stupňů a pečeme asi 40-45 minut.
    10. Posledních 10 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 220 stupňů a necháme zapéct dozlatova.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]