Král mezi zákusky: Francouzský makový krémeš!

Tomáš , 16. 12. 2024

Tento makový krémeš spojuje to nejlepší z medového a makového těsta, vanilkového krému a marmeládové náplně. Příprava je sice trochu delší, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Ingredience:

Medové těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžíce medu
70 g másla
2 vejce
1 lžička jedlé sody
Makové těsto:
150 g krystalového cukru
150 g hladké mouky
6 vajec
3 lžíce vody
50 ml oleje
½ balení moučkového cukru
100 g mletého máku
Krém:
3 žloutky
150 g moučkového cukru
2 balení vanilkového pudinku
700 ml mléka
250 g másla
broskvová marmeláda
Na vrch:
šlehačka nebo čokoládová poleva

Kroky:

  1. Medové těsto: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, med, máslo, vejce a jedlou sodu. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Každou část rozválejte na plát a upečte na obráceném plechu (22 x 38 cm) při 180 °C po dobu 8-10 minut. Horký plát potřete broskvovou marmeládou.
  2. Makové těsto: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s krystalovým cukrem, vodou a olejem. Přidejte mletý mák, moučkový cukr a postupně přimíchejte tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 20 minut.
  3. Krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a nechte trochu vychladnout. Žloutky ušlehejte s máslem do pěny a postupně vmíchejte do mírně vychladlého pudinku, dokud nevznikne hladký krém.
  4. Sestavení krémeše: Na první medový plát naneste polovinu krému, přikryjte makovým plátem a navršte zbývající krém. Nakonec položte druhý medový plát.
  5. Zdobení: Povrch zákusku můžete ozdobit šlehačkou, čokoládovou polevou nebo bílkovým krémem podle vlastního vkusu.

Poznámka:

Dobrou chuť!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]