Kuřecí prsa v žampionové omáčce velice rychle hotové recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g kuřecích prsou
1 stroužek česneku
1/2 lžičky sušeného oregana
2 lžíce rostlinného oleje
300 g žampionů
2/3 sklenice kuřecího bujónu nebo vývaru
125 ml smetany na šlehání
1 polévková lžíce másla
1 až 2 lžičky hladké mouky (pouze pro případ
že je třeba omáčku zahustit)
čerstvý tymián nebo petrželka
sůl a pepř podle chuti

Kroky:

  1. Připravíme si kuřecí prsa, které můžeme podélně rozřezat na tenčí plátky nebo je můžeme klidně nechat v celku.
  2. Maso osolíme a opepříme podle chuti.
  3. Přidáme i oregano, kterým maso posypeme z obou stran.
  4. Prolisujeme nebo nastrouháme česnek najemno a natřeme ním kuřecí prsa znovu z obou stran.
  5. Polijeme olejem, který rozetřeme lžící a necháme odstát alespoň půl hodiny, aby masem prošla chuť.
  6. Do hlubší pánve dáme olej a necháme ho rozpálit. Naskládáme do pánve plátky kuřecího masa a na středním až větším plameni jejich smažíme z obou stran. Každé straně postačí asi 2,5 minuty.
  7. K masu přidáme na plátky nakrájené žampiony, které jsme umyli a očistili a restujeme jejich asi 2 minutky. Pokud jsou žampiony maličké, můžeme je nechat v celku.
  8. Přidáme k masu bujón nebo vývar, vše promícháme a přikryjeme pokličkou.
  9. Stáhneme na menší plamen a necháme vše vařit asi 10 minut. Maso můžeme v polovině vaření přetočit na druhou stranu.
  10. Odkryjeme pokličku a maso se žampiony zalijeme smetanou. Promícháme a vaříme asi 7 minut za občasného míchání.
  11. Maso znovu převrátíme v polovině vaření, ale nepřikrýváme ho už pokličkou.
  12. Na závěr přidáme k omáčce máslo, které celkově zjemní chuť a dodá omáčce pěknou vůni. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká i po delším vaření, přidejte trošku mouky rozmíchané v troše vody nebo smetany.
  13. Stáhneme ze sporáku a posypeme najemno nakrájenou čerstvou petrželkou.
  14. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 2 minuty odstát.
  15. Podáváme s bramborami nebo rýží.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]