Kuřecí stehna s bramborami a sýrovou omáčkou z jedné zapékací mísy recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

6 kuřecích stehen (vrchních)
1 lžíce koření
sůl a pepř na dochucení
3 lžíce másla
3 hrnky baby špenátu nasekaného
480 g menších brambor nakrájených na poloviny
2 lžíce petrželky nasekané
55 g másla
4 stroužky česneku nadrcené
2 lžíce hladké mouky
1 hrnek kuřecího vývaru
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušené bazalky
1/2 hrnku smetany ke šlehání
hrnek strouhaného sýra
sůl a pepř

Kroky:

  1. Kuře a brambory

    • 6 kuřecích stehen (vrchních)
    • ,1 lžíce koření
    • ,sůl a pepř na dochucení
    • ,3 lžíce másla
    • ,3 hrnky baby špenátu nasekaného
    • ,480 g menších brambor nakrájených na poloviny
    • ,2 lžíce petrželky nasekané

    sýrová omáčka

    • 55 g másla
    • ,4 stroužky česneku nadrcené
    • ,2 lžíce hladké mouky
    • ,1 hrnek kuřecího vývaru
    • ,1 lžička sušeného tymiánu
    • ,1/2 lžičky sušené bazalky
    • ,1/2 hrnku smetany ke šlehání
    • ,hrnek strouhaného sýra
    • ,sůl a pepř
    1. Předehřejte troubu na 200 ° C. Zapékací formu o velikosti cca 22 × 33 cm vymažte olejem.
    2. Kuře opepřete a osolte.
    3. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce másla, přidejte kuřecí stehna kůží dolů a každý kousek 3 minuty restujeme z každé strany dozlatova.
    4. Pak dejte stranou.
    5. Na pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla, přidejte špenát a 2 minuty ho restujte. Potom ho vyjmeme z pánve a dejte stranou.
    6. Na omáčku vložte do pánve máslo, přidejte česnek, chvilku restujeme a pak poprašte moukou. Přilijte vývar, přidejte tymián a bazalku. 2 minuty nechte restovat a pak přilijte smetanu a přidejte strouhaný sýr. Chvíli vařte do zhoustnutí, pak osolte a opepřete.
    7. Do zapékací mísy vložte kuřecí stehna, nakrájené brambory, špenát a nakonec omáčku.
    8. Vložte do trouby a pečte přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud nebude kuře propečené.
    9. Ihned podávejte, případně ozdobte petrželkou, pokud chcete.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]