Lék na 100 nemocí: Recept na zelný džus

Tomáš , 16. 12. 2024

Pokud hledáte jednoduchý a účinný způsob, jak podpořit své zdraví, zelný džus je skvělou volbou. Tento nápoj je bohatý na prospěšné vitamíny a minerály a může pomoci při různých onemocněních. Pojďte se s námi podívat na tento snadný recept, který můžete připravit doma.

Účinky zelného džusu:

Zelný džus je známý pro své pozitivní účinky na zdraví, včetně:

  • Podpora trávicího systému: Obsahuje sulforafan a glukosinolát, které stimulují enzymatickou aktivitu.
  • Protirakovinné vlastnosti: Mnoho studií prokázalo, že zelí a další brukvovitá zelenina pomáhají v boji proti rakovině, zejména rakovině tlustého střeva.
  • Zlepšení metabolizmu: Pomáhá při hubnutí, zmírňuje zácpu a brání přeměně cukru na tuk.
  • Účinky na různá onemocnění: Pomáhá při chorobách jater, rakovině prsu, vaječníků, plic, artritidě, dně, zánětech a žaludečních vředech.

Ingredience:

1 středně velké zelí
1 polévková lžíce jablečného octa
Teplá voda

Kroky:

  1. Příprava zelí: Překrojte zelí na dvě poloviny. Z první poloviny vyrobíte džus, druhou si odložte na později.
  2. Očištění zelí: Napusťte do hrnce nebo umyvadla teplou vodu, přidejte jablečný ocet a ponořte do roztoku zelí. Nechte zelí odstát 10 minut, aby se očistilo od postřikových látek.
  3. Krájení a oplachování: Po očištění zelí pokrájejte na menší kousky a ty ještě jednou propláchněte ve studené vodě.
  4. Odšťavnění: Vložte zelí do odšťavňovače a odšťavněte jej. Nejlepší je vždy čerstvě odstavený džus. Pokud byste ho nedopili, zbytek uskladněte v chladničce, ne však déle než 4 hodiny.

Poznámka:

Užívání zelného džusu:

  • Prevence: Doporučuje se vypít 1 pohár (2 dcl) zelného džusu denně před snídaní nebo obědem.
  • Při onemocnění: V případě onemocnění střev, žaludku nebo rakoviny zvyšte dávku na 2 až 3 sklenice denně.

Pozor: Větší množství zelné šťávy může vyvolat nadýmání, v takovém případě denní dávku snižte.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]