Tento dezert je ideální, pokud chcete zapůsobit na hosty nebo oslavit speciální příležitost. Kombinace makového, ořechového a kakaového těsta se smetanovým krémem dává tomuto “dortu na plechu” opravdu výjimečnou chuť. Ačkoliv vypadá náročně, příprava je překvapivě jednoduchá.
Ingredience:
Na makové těsto:
1 vejce
150 ml zakysané smetany
1/3 bal. prášku do pečiva
5 lžic hladké mouky
5 lžic mletého máku
5 lžic krystalového cukru
Na ořechové těsto:
1 vejce
150 ml zakysané smetany
1/3 bal. prášku do pečiva
5 lžic mletých ořechů
5 lžic hladké mouky
5 lžic krystalového cukru
Na kakaové těsto:
1 vejce
150 ml zakysané smetany
1/3 bal. prášku do pečiva
5 lžic hladké mouky
5 lžic krystalového cukru
5 lžic kakaového prášku
5 lžic mléka
Krém:
1 litr mléka
10 polévkových lžic krupice
3 balíčky vanilkového cukru
120 g krystalového cukru
200 g másla
100 g rozpuštěné čokolády
Na posypání:
Mleté ořechy
Kroky:
- Příprava těsta: Z ingrediencí na jednotlivá těsta (makové, ořechové a kakaové) připravte 3 různé druhy těsta. Každé těsto navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem (32 × 20 cm) a pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 10-15 minut. Poté nechte těsta vychladnout.
- Příprava krému: V hrnci smíchejte mléko, krupici, vanilkový cukr a krystalový cukr. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Nechte zchladnout. Mezitím vyšlehejte máslo do pěny a postupně přidávejte do vychladlého pudinku. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
- Skládání dortu: Na makové těsto navrstvíte část krému, přikryjte kakaovým těstem, opět potřete částí krému, pak přidejte ořechové těsto a dokončete zbytkem krému.
- Posypání: Povrch dortu posypte mletými ořechy a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby se chutě propojily.