Tyto makové bochánky jsou neodolatelně měkké, vláčné a jejich jemná chuť máku se dokonale snoubí s lehkým těstem. Každé sousto se rozplývá na jazyku a bochánky chutnají skvěle i po dvou dnech od upečení. Připravte je pro svou rodinu a užijte si tento makový zážitek společně!
Ingredience:
Těsto:
1 šálek mléka
2 vejce
1/2 šálku cukru
100 g másla
3 šálky hladké mouky
30 g čerstvých kvasnic
1 žloutek na potření
Náplň:
1 šálek mletého máku
1,5 šálku cukru
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička vanilkové příchutě
50 g rozpuštěného másla
Kroky:
- Příprava těsta: Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice a nechte je aktivovat. V míse smíchejte mouku, vejce, cukr a rozpuštěné máslo. Do vzniklého důlku nalijte mléko s kvasnicemi a vymíchejte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě po dobu 40 minut.
- Příprava náplně: Mezitím smíchejte mletý mák, cukr, citronovou kůru, vanilkovou příchuť a rozpuštěné máslo.
- Formování bochánků: Po vykynutí těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Doprostřed těsta naneste makovou náplň, zaviňte a nakrájejte na plátky. Plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem.
- Pečení: Nechte bochánky na plechu ještě 10 minut odpočívat. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut, dokud nejsou zlatavé.