Makovník nebo ořechovník? Slovenský recept vás přesvědčí, proč je nejlepší

Tomáš , 16. 12. 2024

Pokud máte rádi makové nebo ořechové záviny, pak je tento slovenský recept přesně pro vás. Domácí makovník a ořechovník jsou zaručenou pochoutkou, která se vyrovná kupovaným verzím – a ještě je mnohem lepší. Tento recept vám ukáže, jak na těsto i náplně tak, aby vznikl dokonale vláčný a chutný závin.

Ingredience:

Na těsto:
600 g polohrubé mouky
2 žloutky
50 g droždí
70 g cukru
200 ml mléka
Na makovou náplň:
300 g mletého máku
150 g cukru
150 ml vody
1 panák rumu
citronová kůra
Na ořechovou náplň:
300 g mletých ořechů
150 g cukru
150 ml vody
1 panák rumu
citronová kůra
Na dokončení:
1 vejce (na potření)

Kroky:

  1. Příprava těsta: Nejprve připravte kvásek: smíchejte droždí s trochou vlažné vody a cukru a nechte ho vzejít na teplém místě, což zabere přibližně 30 minut. Do velké mísy dejte mouku, přidejte žloutky, cukr, mléko a nakonec kvásek. Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Příprava makové náplně: V malém hrnci svařte vodu s cukrem do sirupové konzistence. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte krátce vařit. Pomalu přidávejte mletý mák a míchejte, dokud nevznikne hustá, hladká náplň. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. Příprava ořechové náplně: Postup je stejný jako u makové náplně: svařte vodu s cukrem, přidejte rum a citronovou kůru. Pomalu přidávejte mleté ořechy a míchejte do požadované konzistence. Nechte vychladnout.
  4. Tvorba závinů: Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části – dvě pro makovníky a dvě pro ořechovníky. Každou část těsta vyválejte na placku a potřete připravenou náplní. Poté těsto srolujte do tvaru závinu. Záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem.
  5. Pečení: Troubu předehřejte na 160 °C a pečte záviny přibližně 45 minut, dokud nezezlátnou.

Poznámka:

Domácí makovník a ořechovník podle tohoto receptu jsou tradiční pochoutkou, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Stačí jen ochutnat!

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]