Máte velkou rodinu a málo času? Tento recept na masovo-hříbkové kuličky je rychlý, chutný a ideální pro společné rodinné večeře. Hříbky dodají karbanátkům šťavnatost a výraznou chuť, kterou ocení i ty nejmlsnější jazýčky. Pojďme si tedy připravit tuto výbornou pochoutku krok za krokem!
Ingredience:
450 g mletého vepřového masa
300 g žampiónů nebo hříbků
80 g tvrdého sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
175 g rýže
160 ml vody
2 rajčata
200 ml rajčatového protlaku
3 PL hladké mouky
4-5 PL zakysané smetany
1 ČL kopru
1 ČL cukru
Sůl a koření dle chuti
Kroky:
- 1. Příprava rýže: Nejprve si uvařte rýži a nechte ji vychladnout.
- 2. Houbová směs: Cibuli a hříbky nakrájejte na kostičky a poté rozmixujte na pyré.
- 3. Masová směs: V míse smíchejte mleté maso, houbovou směs, rýži, sůl a koření dle chuti, nastrouhaný sýr a kopr. Vše důkladně promíchejte.
- 4. Tvarování kuliček: Z připravené směsi vytvarujte kuličky. Pokud si navlhčíte ruce, půjde vám to snadněji.
- 5. Rajčatová omáčka: Rajčata nakrájejte na plátky, přidejte rajčatový protlak, cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promíchejte. Dle potřeby omáčku zahustěte hladkou moukou.
- 6. Pečení: Kuličky vyskládejte do pekáče, zalijte připravenou omáčkou a přikryjte alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 60 minut.