Recept na makový závin, který vám dnes představím, mě naučila moje babička. Je krásně měkoučký a vláčný a společně s kafíčkem představuje tu nejlepší sladkou tečku. Pokud i vy chcete vyzkoušet domácí závin, nenechte si ujít dnešní recept!
Ingredience:
Těsto:
500 g hladké mouky
15 g droždí
70 g moučkového cukru
100 ml mléka
2 žloutky
Maková náplň:
500 g mletého máku
200 g másla
300 ml mléka
200 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky
1 čajová lžička citronové kůry
1 čajová lžička medu
Ořechová náplň:
500 g mletých ořechů
50 ml mléka
80 g rozinek
1 čajová lžička citronové kůry
200 g cukru
Kroky:
- Příprava těsta: Kvásek: Ze surovin na kvásek připravte kvásek a nechte ho vzejít. Jakmile kvásek vzejde, přidejte mouku a žloutky a vypracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Příprava náplní: Maková náplň: Mléko nechte sevřít s čajovou lžičkou medu, cukrem a trochou citronové kůry. Vařte 1-2 minuty, promíchejte a dejte stranou vychladnout. Ořechová náplň: Mléko nechte sevřít, přidejte ostatní přísady (mleté ořechy, rozinky, citronovou kůru, cukr), vařte 1-2 minuty, promíchejte a odstavte stranou, kde nechte náplň vychladnout.
- Tvarování závinů: Těsto vyndejte z lednice, rozdělejte jej na 4 díly a každý díl postupně rozválejte na pomoučené desce na tenčí pláty. Každý plát naplňte vámi vybranou náplní (makovou nebo ořechovou), srolujte a uložte na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
- Pečení: Záviny potřete rozšlehaným žloutkem a nechte na teplém místě 30 minut odpočinout. Poté je potřete bílkem a vložte do předehřáté trouby. Domácí závin pečte na 150 °C cca 30-40 minut.