Mrkvová roláda je kombinací jemného kořeněného těsta s nádechem skořice, zázvoru a muškátového oříšku, doplněného nadýchaným mascarpone krémem. Tento jednoduchý recept vás provede krok za krokem a výsledek je neodolatelný!
Ingredience:
Těsto:
3 vejce
135 g cukru
½ lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce řepkového oleje
1 lžíce citronové šťávy
2 střední mrkve (nastrouhané najemno)
100 g mouky
½ lžičky kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžička sušeného zázvoru
¼ lžičky muškátového oříšku
Krém:
240 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
½ lžičky skořice
60 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Kroky:
- Příprava plechu a těsta: Předehřejte troubu na 180°C. Pečicí plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, cukr, sůl a vanilkový extrakt vyšlehejte mixérem do světle žluté pěny. Přidejte olej a promíchejte. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a citronovou šťávu a opatrně vmíchejte do těsta. Prosejte mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, zázvor a muškátový oříšek a vmíchejte do těsta. V případě velmi šťavnaté mrkve přidejte 35–70 g mouky. Těsto rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte 15 minut.
- Formování rolády: Po upečení vyklopte těsto na čistou utěrku jemně posypanou moučkovým cukrem. Odstraňte pečicí papír a těsto opět lehce posypte moučkovým cukrem. Pomocí utěrky rychle srolujte těsto do rolády a nechte vychladnout.
- Příprava krému: Smetanu vyšlehejte do šlehačky. Mascarpone promíchejte s moučkovým cukrem, skořicí a vanilkovým extraktem a směs přimíchejte k vyšlehané smetaně.
- Plnění a dokončení: Roládu rozbalte, rovnoměrně ji potřete připraveným krémem a znovu ji srolujte. Nechte vychladit alespoň pár hodin, ideálně přes noc. Před podáváním roládu posypte moučkovým cukrem.