Nejlepší květáková polévka s mrkví a sýrem, která je hotová za 30 minut recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 hlava středně velkého květáku
rozděleného na růžičky
1 strouhaná mrkev
1/4 hrnku nasekaného celeru
2 hrnky vody
1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak
že namísto 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky (  pro BZLP variantu 3 lžíce pohankové mouky )
špetka soli
špetka pepře
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra čedar

Kroky:

    1. Nakrájejte květák na malé kousky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
    2. Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem.
    3. Přiveďte do varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina měkká.
    4. V jiném kastrolu rozpustíme na mírném teplotě máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko.
    5. Přiveďte do varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
    6. Snižte teplotu a vmíchejte nastrouhaný sýr.
    7. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi
    8. V případě potřeby dochuťte a podávejte.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]