Ingredience:
1 hlava středně velkého květáku
rozděleného na růžičky
1 strouhaná mrkev
1/4 hrnku nasekaného celeru
2 hrnky vody
1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak
že namísto 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky ( pro BZLP variantu 3 lžíce pohankové mouky )
špetka soli
špetka pepře
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra čedar
Kroky:
- Nakrájejte květák na malé kousky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
- Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem.
- Přiveďte do varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina měkká.
- V jiném kastrolu rozpustíme na mírném teplotě máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko.
- Přiveďte do varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
- Snižte teplotu a vmíchejte nastrouhaný sýr.
- Odstavte a vmíchejte do květákové směsi
- V případě potřeby dochuťte a podávejte.