Nejlepší květáková polévka s mrkví a sýrem za 30 minut hotová recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 hlava středně velkého květáku rozděleného na růžičky
1 strouhaná mrkev
1/4 hrnku nasekaného celeru
2 hrnky vody
1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak že namísto 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
špetka soli
špetka pepře
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra čedar (můžete nahradit jiným sýrem např. GOUDOU)
sladká nebo pálivá paprika

Kroky:

    1.  Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
    2. Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
    3.  V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
    4. Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]