Ingredience:
1 hlava středně velkého květáku rozděleného na růžičky
1 strouhaná mrkev
1/4 hrnku nasekaného celeru
2 hrnky vody
1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak že namísto 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
špetka soli
špetka pepře
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra čedar (můžete nahradit jiným sýrem např. GOUDOU)
sladká nebo pálivá paprika
Kroky:
- Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
- Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
- V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
- Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.