Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální způsob, jak využít přebytek paprik z vaší zahrady. Je výborná jako příloha k pečivu nebo k masu a skvěle se hodí na zavařování na zimu. Výsledná chuť je jemně pikantní díky chilli papričkám a sladká díky jablkům a červené řepě. Příprava je sice trošku časově náročnější, ale výsledek stojí za to!
Ingredience:
1 kg červené papriky (nejlépe kapie)
1 kg cibule
1 kg rajčat
1 menší balení rajčatového protlaku (konzerva)
100 ml oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce octa
5 chilli papriček
100 g krystalového cukru
40 g soli
3 větší jablka
1 červená řepa
Kroky:
- Příprava zeleniny: Papriky očistíme od jadérek a nakrájíme je na proužky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré.
- Restování zeleniny: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s paprikami. Přidáme nasekané chilli papričky, nakrájenou červenou řepu a kolečka jablka (i se slupkou, odstraníme pouze jadřince). Krátce restujeme, poté přidáme rajčatové pyré a osolíme. Směs dusíme, dokud se voda z větší části neodpaří.
- Dochucení a rozmixování: Když je směs téměř bez vody, přidáme hořčici, ocet, rajčatový protlak a cukr. Dobře promícháme. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud máte rádi extra jemnou pomazánku, můžete směs propasírovat přes sítko.
- Zavařování: Hotovou směs naplníme do sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou. Sterilujeme 20 minut od bodu varu.
- Dokončení: Po sterilizaci sklenice otočíme dnem vzhůru a zakryjeme ručníkem nebo dekou. Necháme úplně vychladnout. Pokud nějaká sklenice netěsní, opravíme ji. Pomazánku můžeme skladovat v temné a chladné komoře. Z tohoto množství vychází cca 18–20 sklenic (záleží na velikosti sklenic).
Poznámka:
Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální na zavaření, abyste si uchovali letní úrodu paprik na zimní měsíce. Stačí jen otevřít sklenici a můžete si pochutnat na čerstvé domácí pomazánce! Dobrou chuť!