Tento koláč vypadá složitě, ale jeho příprava je jednoduchá a výsledek vás zaručeně ohromí! Kombinace vláčného těsta, jemného malinového krému a lahodné čokoládové polevy je skvělým receptem pro každou příležitost. Stačí se držet postupu a dokonalý dezert je na světě!
Ingredience:
Na těsto:
250 g másla pokojové teploty
250 g cukru
5 vajec
375 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku
Špetka soli
1 vanilkový cukr
20 g kakaa
4 lžíce mléka
100 g malin
Na krém:
500 ml mléka
60 g cukru
20 g bramborového škrobu
2 lžičky vanilkového cukru
250 g másla pokojové teploty
Na čokoládovou polevu:
200 g mléčné čokolády
1 lžíce kokosového oleje nebo másla
Kroky:
- Příprava těsta: Máslo smíchejte s cukrem. Poté přidejte vejce a vše důkladně promíchejte mixérem. Přidejte mouku, kypřicí prášek, sůl a vanilkový cukr a znovu promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Připravení formy: Polovinu těsta vlijte do formy o průměru 28 cm.
- Kakaová vrstva: Do druhé poloviny těsta přidejte mléko a kakao, důkladně promíchejte mixérem. Kakaové těsto naneste na světlou vrstvu a pomocí vidličky vytvořte na povrchu "vlny".
- Přidání malin: Na těsto rovnoměrně rozprostřete maliny.
- Pečení: Koláč pečte 25-30 minut při 190°C. Po upečení nechte vychladnout.
- Příprava krému: Z 500 ml mléka odlijte 2/3 hrnku a smíchejte ho s bramborovým škrobem. Zbylé mléko vařte na malém plamenu, přidejte cukr a vanilkový cukr. Vlijte mléko se škrobem a míchejte, aby se krém nezkyselil ani nespálil.
- Chlazení krému: Krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout 2-3 minuty.
- Příprava máslové hmoty: Máslo smíchejte se studeným krémem, přidávejte po lžících, až vznikne hladký krém.
- Nanesení krému: Krém naneste na vychladlý koláč a dejte do lednice.
- Příprava čokoládové polevy: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kokosový olej nebo máslo a důkladně promícháme. Polevu nalijte na koláč a dejte do lednice na 30 minut až hodinu.