Okurkový salát do sklenic bez vaření nálevu, který vydrží celý rok recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

Okurky – hadovky poslouží výborně
cukr krystal
ocet
sůl
vodu
Sklenice na zavařování – dobře umyté
kopr

Kroky:

  1. Volitelné:

    • kopr
    1. Okurkový salát si můžete připravit ze tří, ale i z třiceti okurek – je to jen na vás. Já ho dělám asi z 5 kg okurek.
    2. Okurky omyjeme, odřízneme konce a můžeme oloupat, případně nechat slupku – jak jste zvyklí dělat běžně salát – já je vždy ještě oloupu.
    3. Okurky nastrouháme na hrubém struhadle (na kolečka nebo jako brambory – na drobnější kousky).
    4. Do sklenic navrstvíme okurky tak, aby byly asi 0,5-1 cm pod okrajem sklenice.
    5. Do sklenice o objemu 700 ml nasypeme 2 lžičky cukru, 1 lžíci octa, 1 lžičku soli – já dávám i špetku černého mletého pepře, případně i kopr.
    6. Poté dolijeme studenou vodou a pohár pevně zavřeme.
    7. Sterilizujeme při teplotě 80 stupňů asi 20-30 minut.
    8. Obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v komoře – tedy chladném temném místě.

Jak si vyrobit domácí mozzarellu

14. 07. 2024 Tomáš

Chcete si vyzkoušet výrobu sýra přímo u vás doma? S tímto receptem na domácí mozzarellu to zvládnete snadno! Stačí několik […]

Sladké švestkové knedlíky

14. 07. 2024 Tomáš

Sladké švestkové knedlíky jsou oblíbenou tradiční pochoutkou, která spojuje jemnou chuť bramborového těsta s lahodnými švestkami. Tento klasický recept je […]

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]